Blog

AZ R.C. M A N U A L
részlet, W.Ch és O.M

A Rózsakeresztes Rend minden száz esztendőben, pontosan a század közepén, újra fogalmazza és összefoglalja a kor mentalitásának megfelelő tanításokat, a gyakorlatokkal kapcsolatos tapasztalatokat és átértékeléseket.

Ahogyan az ember pszichikuma korszakonként bizonyos változásokon megy keresztül, úgy kell hozzáalakítani a tanítási és praxismódszereket is. Különösképpen áll ez a mostani korszakfordulóra, mikor az egész létritmus változást szenved. Ezt az óriási belső magatartáskülönbséget a világgal való reláció teljes eltolódását, nemcsak a véres háborúk és társadalmi forradalmak éles választó- vonala jelzi, hanem a szellemi és érzelmi passzivitás megszűnése is. A Halak korszakának feminin, misztikus üdvösségvárása helyett a Vízöntő mágikus, maszkulin és aktív megváltáskeresése.

Az ember fiktív biztonságtudatának eltűnését, az idegélet felfokozódását és a fél alapérzésének elmélyülését kétségtelenül a külső kataklizmák váltották ki. E jelenségek azonban csak provokáló injekcióként hatottak egy krízisbe került szervezetben, amely elhalás és újjászületés között, léte egy új periódusának feltételeit vajúdja. Ami történik, ami kirakatba kerül most, az valójában a belül lappangó kór, a mérgező gócok bőrön át való. kiürülése. A szervezet a toxinokkal birkózó antitoxinok lázában ég. Kívül csupa fekély, de belül, nemes szervei így szabadulnak meg fejlődést gátló terhüktől. A felszín sötét és borzalmas hanyatlást mutat. Úgy tűnik, a lezárult korszak elfekvő halottját szelleme elhagyta, s most atavisztikus tünetek között, feloszlik. Ez azonban káprázat, mert mögötte, benne, ott él már az új lény: halkan, de csodálatos lüktetéssel és intenzitással növekszik. Létét egyelőre csak a befele néző, befele élő ember észleli: gondolatai, idegei, szellemi igényei, sejtései, végtelenberezgő új ritmusában és feszültségében.

A vízöntő ember már megszületett. S az új rózsakeresztes Manual neki Íródott, minthogy az R.C. minden időkben az újraszületés és megújhodás operátora volt.

  1. H. H. R, C. MANUAL

Ezt a könyvet az Ezoterikus Iskola tanítói részére írtuk vezérfonalul. Igyekeztük az évek folyamán felmerült krízisek, félreértések, csalódások és átértékelések lepárolódott tapasztalatait is összegyűjteni benne, hogy támogassuk vele azokat, akik a Messiási szolgálat, az embervezetés legnehezebb és leghálátlanabb feladatára vállalkoztak, E küzdelmes, árulásokkal, szenvedélyes ösztönkisülésekkel, ijesztő indulatvetítésekkel terhes úton még a legerősebb, leglelkesebb tanítók is megtorpannak néha és úgy érzik, egyetlen lépést nem lehet és nem is érdemes tenniük tovább Ezek az ő külön próbáik, külön elbukásuk vagy győzelmük gáncsoló csillagaik fölött. Biztos azonban, hogy az utat, ha valaki már elindult rajta, mindenképpen tanácsos végigjárnia, különben külső sötétségbe kivetített, boldogtalan meghasonlottá válik. Jó ezért, ha a tanító, mindjárt a nekiindulásnál számot vet a következő, kikerülhetetlen tényekkel: Az F.H.R.C. tanulmányok és praxis feltétele csak önálló gondolkodású, pregnáns, valamilyen irányban kimagasló egyéniségekben van meg, akiknek nagy erényeit rendszerint nagy gyengeségek árnyéka követi. Ez az operáció éppen az emberiét fordulási pontjának emblémája. Minden értékes tanítvány harctér tehát; a káprázatvilág és a Messiási erők végső ütközetének csatatere. Állapota krízis, mert csak ebben a tűzállapotban alakul át az ólom arannyá. A tehetséges neofita minden tulajdonsága láztól izzik és töltésének legnagyobb feszültségben sül ki – gyengeségei azért, mert a szublimálódás folyamatában vannak, erényei azért, mert az ideák világában már hozzájuk áramlik minden erő.

A tanítónak a maga kis csoportjában a csillagok fölé kell emelkednie, különben ő is ütközőponttá válik a bolygók háborújában, ahelyett, hogy mindent feloldó és kiegyenlítő Messiási középponttá koncentrálódnék. Magában a csoportban mindig megindul a kozmikus háború; a hiúság, féltékenység, irigység, emésztő becsvágy, hatalmi ösztön, birtoklási igény, nemi szenvedély és egocentrikus érzékenység álcázott vagy nyílt viaskodása s a tanítónak valóban a Lélekvezető Merkúr okosságával, bölcs diplomáciájával, a Nap átfogó szeretetével, a Jupiter lelkesedésével, a Hold intuíciójával, a Saturnus megfontoltságával, Uránusz transzcendens ötletességével, Neptun kozmikus megérzéseivel, Plútó vulkanikus feszítőerejével és Mars mágikus kitartásával kell bírnia ahhoz, hogy az ellentétes, lázadó, támadó és széthúzó aspektusokat feloldja vagy egyensúlyban tartsa. A feladat nehéz, de véghezvitele mégsem lehetetlen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s